Grids

Algemeen

Voorbeeld grid

De meeste data in het webportaal wordt weergegeven in grids. Deze grids geven de informatie overzichtelijk weer en ze zijn flexibel. Dat wil zeggen dat ze op verschillende manieren aangepast kunnen worden. Hierdoor kunt u snel en eenvoudig een duidelijk overzicht creëren van de door u gewenste informatie. Vervolgens kunt u op basis daarvan selecties maken en acties uitvoeren. Hieronder worden de verschillende mogelijkheden van een grid getoond.

Mogelijkheden

Zoeken

Boven elke grid bevindt zich een Zoekveld. Hierin kan vrije tekst ingevuld worden. Dit kunnen cijfers, letters en tekens zijn. U kunt meerdere zoektermen gebruiken door elke keer een spatie te plaatsen tussen twee zoektermen. Het grid wordt automatisch gefilterd op de rijen die voldoen aan de zoekterm(en) die u ingevuld heeft.

Filteren

Op elke kolom in een grid kan een filter toegepast worden. Door het filter van een of meerdere kolommen te gebruiken, verfijnt u uw zoekopdracht door enkel op de geselecteerde kolom(men) te zoeken. Om het filter van een kolom te gebruiken klikt u op , selecteert u een filteroptie en vult u de term in op basis waarvan de filtering moet plaatsvinden. De filtering wordt automatisch toegepast.
Als een filter actief is, dan is het icoontje hiervan zwart. De icoontjes van filters die niet gebruikt worden zijn grijs.

Sorteren

De gegevens in elke kolom zijn ook te sorteren. Door deze functie te gebruiken kunnen items, al dan niet gecombineerd met de zoek- en filterfunctie, nog makkelijker gevonden worden. Om de items in een kolom te sorteren klikt u op de pijltjes links van de titel van de kolom.

Kolomweergave aanpassen

Van verreweg de meeste grids kunt u de kolomweergave aanpassen aan uw persoonlijke wensen. U kunt de volgorde van de kolommen veranderen en u kunt kiezen welke kolommen u wel en niet getoond wilt hebben. De aanpassingen worden automatisch opgeslagen. Om de weergave aan te passen klikt u rechts van het grid op Kolommen. Er wordt een venster geopend waarin alle beschikbare kolommen getoond worden (zie plaatje). In dit venster heeft u de volgende opties:

1. Zoeken: vul de titel in van een kolom in de zoekbalk.
  2. (De)selecteren: vink een selectievakje aan of uit om een kolom wel of niet weer te geven. Klik op het vakje linksbovenin om alle kolommen tegelijk te (de)selecteren.
  3. Verplaatsen: plaats de cursor op het gestippelde vlakje naast een selectievakje (de cursor verandert in een handje). Klik erop, houdt de muisknop ingedrukt, sleep de kolom vervolgens naar de gewenste positie en laat de muisknop weer los.

Als u klaar bent met aanpassen, klik dan weer op Kolommen om het venster te sluiten.

Paginering

In de grids wordt gebruik gemaakt van paginering om hele lange lijsten met data overzichtelijk te houden. Dit is zo ingesteld dat er maximaal 100 items per pagina getoond worden. De paginering vindt u rechts onder een grid. Met de pijltjes kunt u door de verschillende pagina’s bladeren, maar u kunt ook in één keer naar de eerste of de laatste pagina gaan.
Het zoeken en het filteren wordt toegepast op alle items in een grid en wordt door de paginering niet beperkt tot slechts de items op de pagina waar u zich bevindt.

Exporteren

Als de knop Naar Excel exporteren getoond wordt boven een grid, dan kunt u de gehele lijst met items die getoond wordt in het grid exporteren naar Excel.

Let op! In deze export worden alleen de kolommen getoond die in een grid weergegeven worden. Als kolommen die niet getoond worden in een grid wel weergegeven dienen te worden in de export, dan vinkt u deze kolommen eerst aan in het venster Kolommen.