Wat is een werkpakket?

Bij het aannemen van een nieuw project moet er goed in kaart gebracht worden welke stappen er ondernomen moeten worden om het project tot een succes te maken.

Een van de dingen die belangrijk is, is dat u goed inzicht krijgt in welke werkzaamheden er waar en wanneer uitgevoerd moeten worden. Het inzichtelijk maken hiervan doet u door een gestructureerde Work Breakdown Structure (WBS) of Werkpakkettenboom te maken. Met een WBS maakt u als het ware setjes gerelateerde activiteiten (werkzaamheden) die samen een (deel)product van het project opleveren. Alle activiteiten uit de verschillende werkpakketten samen omvatten dus het gehele project.

Aan een werkpakket kunt u activiteiten, objecten, locaties en app-gebruikers toevoegen. Een werkpakket kan bijvoorbeeld een fase van het project zijn. Aan dit werkpakket voegt u dan slechts die activiteiten, objecten en/of locaties en app-gebruikers toe die van belang zijn voor deze fase. Dit maakt het niet alleen overzichtelijk in het webportaal, maar ook in de mobiele app. Een app-gebruiker kan door op het werkpakket (de fase) te tikken heel eenvoudig de juiste activiteit(en) voor de betreffende fase selecteren en aan het juiste object of locatie koppelen. Met het touchform dat aan de activiteit hangt, legt hij vervolgens de uitvoering van de activiteit vast. Een werkpakket wordt alleen gesynchroniseerd met de apps van de app-gebruikers die aan het werkpakket toegevoegd zijn.

Door gebruik te maken van een goed gestructureerde WBS wordt een project opgedeeld in verschillende fasen waardoor de kwaliteit van het project goed geborgd en beheerst kan worden. Denk hierbij aan hoe u moet opleveren.

Het doel van werkpakketten is om al het werk netjes op te delen om het daarna gedoseerd beschikbaar te maken aan de app-gebruikers.
Hoe kleiner de werkpakketten, hoe groter de controle over het project.